perjantai 4. toukokuuta 2018

EPF:n kirja paljastaa salaisen Agenda Europe -verkoston


Euroopan kansanedustajien väestö- ja kehitysfoorumi EPF kertoo kaksi viikkoa sitten julkaistussa kirjassaan ”Restoring the Natural Order” salaisesta ultrakonservatiivista Agenda Europe -verkostosta. Taustalta löytyy joukko traditionalistisia toimijoita eri kristillisistä tunnustuskunnista, katolisten vaikuttajien toimiessa pääorganisoijina. Verkoston tavoitteena on muun muassa homoseksuaalisuuden ja ”homopropagandan” levittämisen kriminalisointi sekä abortin, avioerojen, ehkäisyn ja keinohedelmöityshoitojen kieltäminen Euroopassa. Toimintaan virtaa rahoitusta jopa Venäjältä. EPF luonnehtii verkostoa uskonnolliseksi ääriliikkeeksi.
Muutaman viime vuoden aikana lukuisissa Euroopan maissa on noussut järjestöjä, jotka ovat kampanjoineet näkyvästi traditionalististen perhe- ja avioliittokäsitysten puolesta järjestämällä mittavia mielenosoituksia ja tehtailemalla kansalaisaloitteita. Myös aborttioikeuksien vastustaminen on ollut kampanjoinnin kohteena. Järjestöt, kuten suomalainen Aito avioliitto -yhdistys, käyttävät toiminnassaan usein samoja tunnuksia, joista näkyvimpinä ovat olleet ranskalaisen La Manif Pour Tous -liikkeen tunnukset. Ilmiön yhdenaikaisuus ja toiminnan samankaltaisuus ovat herättäneet suurta ihmetystä niin ihmisoikeusjärjestöissä kuin tutkimusyhteisössäkin. Niin sanottua punaista lankaa, kansallisia järjestöjä mahdollisesti koordinoivaa organisaatiota, rahoitusta ja täsmällisempiä vaikuttamisen keinoja ei ole kyetty täysin hahmottamaan. Tähän EPF:n kirja tuo vihdoin kaivattua selvyyttä.
Seuraavassa tarkastellaan Agenda Europe -verkostoa EPF:n kirjaan nojautuen.
EPF:n kirja perustuu vuoden 2017 aikana julkisuuteen vuotaneisiin salaisiin asiakirjoihin, jotka paljastavat edellä mainittuja järjestöjä toisiinsa linkittävän Agenda Europe -verkoston. Verkosto on toiminut vuosien ajan piilossa julkisuudelta ja sen motiivit juontavat juurensa puhtaasti ultrakonservatiivisiin uskonnollisiin käsityksiin. Tarkoituksena on kuitenkin saada viesti uppoamaan suuriin massoihin, mistä johtuen verkosto tietoisesti pyrkii häivyttämään jäljet uskonnollisiin vaikuttimiinsa.
Agenda Europe -verkosto rakentuu kolmelle pilarille: verkoston nimeä kantava anonyymi blogi, vuosittaiset huippukokoukset ja yhteinen manifesti.
Agenda Europe -blogi on ollut vuosien ajan ainoa näkyvä osa verkostoa, eräänlainen jäävuoren huippu. Varsin tiuhaan tahtiin useamman kerran viikossa päivittyvä blogi esittäytyy ihmisarvoa kunnioittavan yhteiskunnan edistäjänä. Blogi seuraa tiiviisti EU-tason päätöksentekoa. Silmiinpistävinä piirteinä ovat vihamielinen kielenkäyttö ja yksittäisiin henkilöihin kohdistuvat hyökkäykset. Blogi toimii informaation jakajana varsin rajoitetulle joukolle seuraajia. Blogi linkittyy mielenkiintoisella tavalla myös Suomeen, sillä Aito avioliitto -yhdistys on parissa kirjoituksessaan avoimesti kertonut blogin lähteekseen.
Asiakirjoista ilmenee, että Agenda Europe -verkosto perustettiin vuoden 2013 alussa järjestetyssä salaisessa huippukokouksessa, johon osallistui parisenkymmentä toimijaa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Kokous järjestettiin Lontoossa, missä keskusteltiin muun muassa eurooppalaisen kristillisen ajatushautomon perustamisesta. Huippukokouksiin osallistuvien määrä on muutaman vuoden aikana kasvanut ripeästi. Nykyisin kokouksiin osallistuu jo yli sata eurooppalaista ihmisoikeuksien, HLBTI -vähemmistöjen ja naisten oikeuksien vastaista järjestöä yli 30 maasta.
Ehdotonta salassapitoa edellyttävistä huippukokouksista kertovat asiakirjat osoittavat, että verkosto on varsin nopeaan tahtiin edennyt kohti täsmällisempiä strategioita. Vuoden 2015 huippukokouksessa määriteltiin viisi strategista osa-aluetta, jotka liittyivät esimerkiksi uskonnonvapauden, perinteisen avioliiton ja perheen puolustamiseen sekä syrjinnän kieltävän lainsäädännön ja sijaissynnytysten vastustamiseen. Vuonna 2016 osallistujat siirtyivät jo keskustelemaan erityisistä laeista, joihin he pyrkisivät vaikuttamaan tai joita koskien he olivat onnistuneet tekemään aloitteita. Puolan vuoden 2016 kansalaisaloite abortin täyskielloksi, lukuisat avioliittoa koskevat kansalaisaloitteet, kuten eurooppalainen Isä, Äiti & Lapset -kansalaisaloite ja romanialainen kansalaisaloite avioliiton perustuslailliseksi rajaamiseksi vain miehen ja naisen väliseksi liitoksi ovat esimerkkejä tuolloin vireillä olleista hankkeista.
Agenda Europe -verkoston kolmantena pilarina on yhteinen 134 sivuinen manifesti nimeltään ”Restoring the Natural Order: an Agenda for Europe”. Manifesti jakautuu viiteen pääkappaleeseen. Ensimmäisessä kappaleessa käsitellään seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia, kolmen seuraavan kappaleen käsitellessä varsinaisia päähuolenaiheita: (traditionaalinen) avioliitto- ja perhe, oikeus elämään, yhdenvertaisuus ja syrjinnän vastaisuus. Manifesti päättyy varsinaiseen strategiaan. Manifestissa ei suinkaan tarkastella asioita uskonnollisia termejä käyttäen, vaan niin sanotun ”luonnollisen lain” ja ”ihmisarvon” näkökulmasta. Manifesti suorastaan kiistää uskonnollisen motiivit.
Manifestissa todetaan, että käynnissä oleva ”kulttuurivallankumous”, joka on ennen kaikkea ”seksuaalinen vallankumous”, on tärkein haaste ”luonnolliselle laille”. Manifesti toteaa: ”kenen tahansa, joka hyväksyy ehkäisyn normaalina, täytyy myös hyväksyä homoseksuaalisuus, ja kenen tahansa, joka on hyväksynyt hedelmöityshoidot, on vaikeaa vastustaa aborttia”. Agenda Europe -verkosto pyrkii estämään ”länsimaisen sivilisaation itsetuhon”, joka seuraa ”kulttuurivallankumouksesta”. Tämän vuoksi tarvitaan ”radikaaleja muutoksia avioliiton ja perheen, elämän suojelemisen sekä yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden alueilla”.
Perheen määritteleminen pelkästään miehen ja naisen sekä jälkikasvun muodostamaksi kokonaisuudeksi on manifestin mukaan ”ensisijainen poliittinen tavoite”: muut perheen määritelmät, jotka käsittävät myös samaa sukupuolta olevat parit, loukkaavat traditionaalista perhettä. Avioliiton tärkeimmäksi tarkoitukseksi nähdään lisääntyminen. Avioerojen osalta manifesti katsoo, että ei ole olemassa mitään kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia, joiden vuoksi maiden tulisi hyväksyä avioerot. Ei-heteroseksuaalisista suhteista manifesti kehottaa käyttämään johdonmukaisesti termiä ”sodomia”. Varsinaisen pommin manifesti pudottaa todetessaan, että ”sodomian laillistamisen vaarallisia vaikutuksia on aliarvioitu”. Tämä indikoi selvästi sen puolesta, että pyrkimyksenä on homoseksuaalisuuden uudelleenkriminalisointi. Ei tässä vielä kaikki, sillä manifesti väittää, että homoseksuaalisten ja pedofiilisten suhteiden hyväksymisen johdonmukaisena seurauksena on ehkäisyn hyväksyminen, minkä manifesti tuomitsee moraalittomana.
Elämä alkaa hedelmöityksessä, mitä käsitystä manifesti kehottaa puolustamaan järjellisenä ja tieteellisenä faktana, ei suinkaan uskonnollisena dogmina. Abortti loukkaa ”luonnollista moraalilakia”, ja sen manifesti tuomitsee kaikissa olosuhteissa. Tämän johdosta ajetaan ankaraa aborttilainsäädäntöä. Samalla tuomitaan sijaissynnytykset ja hedelmöityshoidot.
Manifesti esittää erityisinä huolenaiheina yhdenvertaisuuteen ja syrjinnän kieltämiseen liittyvät lait. Tämä liittyy olennaisesti pelkoon siitä, että ”sodomiaan” liittyviä kielteisiä näkemyksiä ei saisi esittää.
Strategioihin liittyy monia mielenkiintoisia piirteitä: mahdollisimman paljon vastustajia loukkaavan ja vahingoittavan agendan laatiminen; ääriajatteluun kehottaminen; seksuaalivähemmistöjen syrjinnän olemassaolon kieltäminen; kristittyjen esittäminen vainottuina ”kulttuurivallankumouksen” uhreina; tavoitteiden pukeminen oikeuksiksi; ihmisoikeuksia koskevan terminologian uudelleenmäärittely ja ”saastuttaminen”; akateemiseen keskusteluun vaikuttaminen; jne. Manifesti kuvaa vastustajikseen muun muassa aborttilobbyn, lesbo- ja homolobbyn sekä radikaalin feministilobbyn. Kaikki tämä on varsin tuttua suomalaisten Aito avioliitto -aktivistien kielenkäytöstä. Toimijoiden verkostoituminen ja soluttautuminen kansainvälisten järjestöjen avainpaikoille on verkoston eräänä strategisena tavoitteena.  
Poliitikoilla on merkittävä rooli Agenda Europe -verkoston rakenteessa. Lukuisat eurooppalaiset poliitikot osallistuvat vuosittaisiin huippukokouksiin. Uskollisten poliitikkojen verkosto ulottuu kansallisiin parlamentteihin, Euroopan neuvostoon, europarlamenttiin, puolueisiin ja Euroopan komissioon. Katolisilla poliitikoilla on erityinen merkitys verkostolle. Katolinen kirkko on julkaissut ohjeensa siitä, miten katolisten poliitikkojen odotetaan toimivan politiikassa kirkolle tärkeissä kysymyksissä. Vaikka manifesti ei mainitse nimeltä Suomen ulkoministeri Timo Soinia, on hän katolisesta taustastaan käsiin esittänyt julkisesti varsin tiukan poliittisen näkemyksensä aborttiin, mitä hän on perustellut nimenomaan katolisen kirkon kannoilla. Soinilla on myös voimakkaita antipatioita HLBTI -vähemmistöjä kohtaan, mitä hän ei ole peitellyt.
Agenda Europe -verkoston strategioiden kansallisiin toteuttajiin kuuluu esimerkiksi ranskalainen La Manif Pour Tous -liike, jolla on yhteistyösopimus suomalaisen Aito avioliitto -yhdistyksen kanssa. Aito avioliitto -yhdistys käyttää myös La Manif Pour Tous -liikkeen tunnuksia.
Agenda Europe -verkoston tullessa suomalaisten tietoisuuteen, Aito avioliitto -yhdistys on vaiennut kuin muuri mahdollisista yhteyksistään verkostoon. Useat tahot ovat pitäneet näitä yhteyksiä kuitenkin varsin selvinä, sillä Aito avioliitto -yhdistys on avoimesti kertonut yhteistyöstään La Manif Pour Tous -liikkeen kanssa, joka puolestaan on osoittautunut Agenda Europe -verkoston erääksi avainpelaajaksi.
Verkoston toiminnan rahoituksen jäljet johtavat eurooppalaisiin aristokraatteihin, pariin miljardööriin ja venäläiseen oligarkkiin.
Viiteluettelo:

1 kommentti:

  1. Juha Ahvion sekavampaakin sekavampia ajatuksia:
    Paljastuiko salainen ultrakonservatiivinen Agenda Europe -verkosto?
    http://www.oikeamedia.com/o1-66326

    VastaaPoista